Nagybogo.HU | Nagybőgősök információs portálja


      Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van.     Kapcsolat  Támogatás
Címlap Vonó A fáról

A Fernambuk

A fernambuk, vagy más néven a Pau-Brazil (Caesalpinia echinata), egy igen lassan növő, közepes méretű fa a Leguminosae családból. Természetes élőhelye főként a brazíliai ősedők Atlanti-óceán felé eső területe.

Elterjedettségének mértékét természetesen számos fontos körülmény befolyásolja, úgymint a termőföld összetétele, az időjárás, vagy a földrajzi elhelyezkedés.

Míg a fiatal fáknál túlsúlyban van a szíjács kifejlődése, addig a sárga, vagy vörösesbarna színfa (a vonókészítésre alkalmas rész) csak húsz év után indul növekedésnek.

A fernambukfa élőhelyein folytatott erdőtelepítési programok azt bizonyítják, hogy a fernambuk körülbelül harminc év után hoz vonókészítésre alkalmas, kitermelhető anyagot.

Sajnálatos, hogy míg a XVI. században a mellékelt térképen a brazil tengerpart mentén szürkével jelölt terület még mind a fernambuk természetes élőhelyének számított, addig a XXI. század elejére ennek csupán öt-tíz százaléka maradt meg. A termőterületek ilyen nagy mértékű pusztulása progresszív földmegőrzési programokat követel.

A korábban ismeretlen fernambuk populáció legfrissebb felmérései után nyilvánvalóvá vált, hogy a természetes élőhelyek további pusztulása a fernambuk teljes kihalásához vezethet. Ez természetesen felveti a kérdést, hogyan őrizhető meg a Pau-Brazil?

A vonókészítők, s mások, akik a hangszerkészítő mesterségben érdekeltek, készen állnak arra, hogy megtegyenek minden tőlük telhetőt, a fernambuk faj megőrzéséért és regenerációjáért.

Ez a hosszú távú program már új tervek kidolgozásán munkálkodik. A megvalósításhoz szükségük lesz a vonókészítők, hegedűkészítők, s minden zene szerető ember segítségére a világ bármely pontjáról. A programban dolgozók mind egyetértenek abban, hogy egy önfenntartó szervezetet kell létrehozniuk, s a szakmában dolgozók készek arra, hogy bevételük egy bizonyos részét erre a célra fordítsák.

 

 

A mellékelt képen a Florianópolistól észak felé húzódó sáv területein él a fernambukfa:

A fernambukfa megmentésére létrehozott szervezet lógója.