Nagybogo.HU | Nagybőgősök információs portálja


      Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van.     Kapcsolat  Támogatás
Címlap Vonó Szőr

Szőr

Általános tulajdonságok:

Eredet:

A hideg égövről származó lovak, az ottani kevés fellelhető élelemmel tradícionálisan a legjobb hely a vonószőrhöz tenyésztett lovakhoz. E lovak szőre ugyanis relatív lassan nő, hozzájárulva a finom felépítés kialakulásához. A kevés betegség, és külső hatás is hozzájárul a szőr egyenletes növekedéséhez. A legjobb szőr fellelhető Kínában, Mongóliában, Japánban, Szibériában Kanadában.

Válogatás hosszúság szerint

A szőrt előválogatják a hosszuk szerint, bálákba kötik, végül elküldik a feldolgozó vállalatokhoz. Itt képzett szakemberek nagy körültekintéssel kimossák, majd hosszúság szerint szétválasztják. Egy 10 kg 80-90 cm hosszú amit 10 egy-egy kilós kötegre bontanak szét. Ezeket aztán mégegyszer átválogatják ezt hívják “kettős rostának”. Ezek után a bála kész az eladásra, hosza 1 cm-en belül egyenletes kell hogy legyen.

Hibás szőrök eltávolítása

Minden szőrt három helyen érhet sérülés: e világosabb végén, a sötétebb végén, és a közepén. Megközelítőleg a hibák 90%-a ebben a stádiumban eltávolításra kerül. Az első osztályú bálák megközelítőleg 10% hibás szőrt tartalmazhatnak. A bálák egyenkénti válogatásánál a maradék selejt is eltávolításra kerül. A prémium minőségu szőrben nem lehet hibás szál. Így adódik, hogy 10 kg nyers szőrből kb. 3 kg kerül végül a boltokba.

Különböző szőr hibák:

Hullámos Göndör

Egyenetlen Csomós

Töredezett Elhalt

Különböző színu-és hosszúságú

Minőségi követelmények:

1. Rugalmasság:

A rugalmasság azon a képessége egy tárgynak, amikor egy őt ért erőhatás elmúltával még képes visszanyerni az eredeti alakját. A kiváló minőségu vonószőrnek rugalmasnak kell lennie, a könnyu játszhatóság érdekében. Nem szabad túlzottan megnyúlnia a húrra helyezéskor, ugyanakkor nem is pattoghat el arról, ahogy az olcsó silány szőr teszi. A rugalmasság a hossz függvénye is. A világosabb vég rugalmasabb, míg a sötétebb kevésbé, így téve a hosszú szőrt drágábbá, és keresettebbé.

2. Felszín:

A lószőrnek nem sík a felszíne. Minél barázdáltabb a szőr, annál könnyebben képes a gyantát a felszínén tartani. A szibériai és a mongol szőrnek legkedvezőbbek e felszíni tulajdonságai.

3. Hossz:

Minél hosszabb a szőr, annál jobb a minősége. A lószőr mutatja a legjobb felszíni tulajdonságokat, rugalmasságot, játszhatóságot, különösen annak világosabb végén. Közeledve a szőr sötétebbik vége felé, e tulajdonságok lassan romlanak. A hosszabb(és drágább) szőrnek ez a világosabb, kedvezőbb tulajdonságú szakasza is hosszabb.

Fekete szőr

Kínai fekete szőr . Rendkívül erős.

Világos szürke szőr

Erős és rugalmas.

 

Kínai fehér szőr

Természetes fehér szőr, erős és rugalmas, Egységes szín és felszín.

Minden fajta játékhoz. Profi vonókészítők általában ezzel szerelik vonóikat.

Szibériai fehér szőr

Az 1900-as évek kezdetéig, a prémium minőségu szőr Szibériából származott. Évtizedekig ez a fajta nem volt elérhető.

Manapság Szibériában a minőségi bálázás, osztályozás és feldolgozás nem megoldott, ezért a nyers szőrt Kínába viszik, és ott dolgozzák fel. Itt osztályozzák, válogatják és tisztítják.

Minden rövid és hibás szőr eltávolításra kerül.

A Szibériai szőr minősége a Mongoléval vetekszik, annál sokkal kedvezőbb áron.

Mongol (Musztáng) fehér szőr

A nyers kötegek általában a Mongol Köztársaságból (fővárosa Ulan Bator), nem pedig a kínai Mongol tartományból (Belső Mongólia) származnak.

A Mongol feldolgozó vállalatok hiányában Japánban kerül feldolgozásra.. Mióta a szőrt kézzel válogatják és kötegelik, az előállítási költségek- különösen egy olyan iparosodott országban, mint Japán- rendkívül magasak. A kínai vállalatok Mongol szőr felhasználással nem foglalkoznak. Helyette olcsóbb alternatívaként a hasonló minőségu Szibériai szőrt kínálják.

Minőség ellenőrzés Kínában.

A nehezebb jobb? A csomag szőr súlyából következtetni lehet a hang minőségére, amit az előállítani képes. Ha túl súlyos( túl vastag szőr) a hangszer hangja erőtlen és folytott. A szőrt minden vonóhoz külön kell válogatni, illeszkedve a rúd súlyához, és egyéb tulajdonságaihoz. Gondoljunk csak bele, hogy egy antik hegedő vonó mindössze 55 grammot nyom, ebbe nem lehet nehéz szőrt illeszteni. Ezzel ellentétben egy gyakran 140 grammot is meghaladó nagybőgővonó, hozzá súlyban is illeszkedő szőrt kíván.

Számolás, súly mérés. A lószőr vastagsága eltérhet. Múlik a ló színén, fajtáján, de még azon is, hogy hogy volt tartva. Általában úgy 280-320 db. Szőr kell a bőgővonókba(kb. 10 gramm) bár ez a szőr típusától erősen függ. Előnyösebb a súly szerinti mérés. A következő képek a szőrök vastagság szerinti eltérését mutatják:

A fekete és szürke szőrök nagyon vastagok, egységnyi területen kevesebb fér el belőlük, így a húrral is kisseb felületen érintkeznek. Felszínük viszont érdesebb, zenekarokban nem ritkán lehet ilyennel találkozni a fokozott hangigény miatt. Érdességét jól érzékelteti, hogy ezzel a fajtával még gyanta nélkül is megszólaltatható valamennyire a hangszer.

A kínai, japán és szibériai szőr közepesen vastag. Nagyobb felületen érintkezve a húrral.

 

A mongol szőr a lehetäő legvékonyabb. Rugalmas, és a vékony szálak lehetővé teszik a nagy felületen való érintkezést a húrral

Elektromos mérleg(+- 0.1 gramm pontossággal). A bálák csomagokra bontása.