Nagybogo.HU | Nagybőgősök információs portálja


      Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van.     Kapcsolat  Támogatás
Címlap

Beszámoló a VI. Országos Brácsa- és Nagybőgőversenyről

A naptári tavasz második napjától kezdődően, március 2-4-ig rendezte a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium a VI. Országos Brácsa- és Nagybőgőversenyt Montag Lajos és Lukács Pál emlékére. Montag Lajos (1906-1998) a rendező iskola jogelődjének, a Nemzeti Zenedének volt a tanára 1931 és 1964 között. A Magyar Állami Operaház zenekarának szólamvezetője volt.

Jelenleg is a legkorszerűbbek közé tartozó nagybőgőiskolája 1955-től, hét kötetben jelent meg. A megmérettetésen két korcsoportban indulhattak a középiskolás versenyzők. A versenykiírás, összhangban a nagybőgő jellegével, a kötelező etűd és a szólódarabok mellett mindig tartalmaz zenekari szólamrészleteket.

A zsűri elnöki tisztét Serei Zsolt zeneszerző, karmester, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense töltötte be, tagjai voltak Cziglényi Ákos nagybőgőművész, a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Kar egyetemi docense, valamint jómagam. A zsűri két nagybőgőművész tagja különdíjakat ajánlott fel a legjobb zenekari szólamrészlet és a legjobb Montag kötelező anyag előadásáért. A beszámoló folytatódhatna a szokásos közhellyel, miszerint a zsűrinek nehéz dolga volt, de éppen ellenkező volt a helyzet. Milyen messze vagyunk már a kocsmai zenészből kemény munkával magát színházi muzsikussá felküzdő Johann Jakob Brahms, a nagy zeneszerző apjának elhíresült kijelentésétől, miszerint "Puszta szerencse kérdése, hogy valaki a nagybőgőjén egy tiszta hangot ki tudjon harcolni"! A nagybőgőverseny névadója, Montag Lajos is fanatikusan dolgozott azért, hogy a nagybőgőzés színvonala, akár szólóhangszerként is, a többi vonós hangszerrel egyenrangú legyen.

Az első helyezettek produkcióiban ez vitán felül megvalósult: magas szintű zenei-művészi élményt tudtak nyújtani, a darabokat mély átéléssel tolmácsolva, intenzív színpadi jelenléttel, igazán feledhetetlen pillanatokat szerezve a hallgatóságnak!

Az eredmények:

1. korcsoport:

I. díj: Puporka Jenő, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium, Budapest tanulója, tanára Lukácsházi István

II. díj: Du Tianze, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium, Budapest tanulója, tanára Lukácsházi István

III. díj: Nagy Dániel, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium, Debrecen tanulója, tanára Cseh Ákos

2. korcsoport:

Megosztott I. díjat kapott Kocsis Gerda, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium, Budapest növendéke, tanára Enreiter István, valamint Rinkó Sándor, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium, Budapest tanulója, tanára Lukácsházi István

II. díj: Mohácsi Vilmos, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium, Budapest tanulója, tanára Lukácsházi István

III. díjat a zsűri nem adott ki A legeredményesebb felkészítő tanár különdíját Lukácsházi István, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium, Budapest tanára kapta Különdíjban részesült Rinkó Sándor, Kocsis Gerda, Mohácsi Vilmos és Ónodi Zoltán.

Hogy ezek után a nagybőgőzés színvonala a jövőben bármikor is puszta szerencse kérdése lehetne? Kizártnak tartom!

Kubina Péter DLA Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólamvezető művésze