Nagybogo.HU | Nagybőgősök információs portálja


      Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van.     Kapcsolat  Támogatás
Címlap

Kubina Péter beszámolója a III. Budapesti, I. Országos Nagybőgőfesztiválról!

A Molnár Antal Zeneiskola Rottenbiller utcai, Kocsis Zoltánról elnevezett termében 2017. február 17-én került megrendezésre az idén már országos rendezvénnyé bővült III. Budapesti, I. Országos Nagybőgőfesztivál.

A résztvevőket és érdeklődőket Kiss Tünde intézményvezető és Bokor György, az MZMSZ alelnöke köszöntötte. Megtisztelő volt, hogy Bokány Ferenc (Lyon) és Fejérvári Zsolt (BFZ, LFZE) társaságában mint értékelő nagybőgőművész vehettem részt a fesztiválon. A rendezvény hangsúlyozott célja volt, hogy ne a versenyzés, hanem az eredmények bemutatása, az örömteli zenélés és a gyerekek hangszertanulási kedvének fokozása legyen a lényeg. Igen, már a nagybőgővel kapcsolatban is gyerekekről beszélhetünk, hiszen több intézményben már évek óta lehetőség van arra, hogy akár 8-10 éves gyerekek -természetesen kis méretű hangszereken- nagybőgőzni kezdjenek ( pl. Szent István Király Zeneiskola, Weiner Leó Zeneiskola, stb.).

Puporka Jenő Ferenc tanár úr, aki a Molnár Antal Zeneiskola mellett a Hubay Jenő Zeneiskola nagybőgőtanára is, valamint a fesztivál ötletgazdája és évek óta lelkes szervezője, szintén több kis tehetséges növendéket mutatott be. Huszonnégy fellépőt hallgathattunk végig. Örvendetes, hogy a műsorválasztásra általában a képességeknek, életkornak megfelelő, így sikerélményt adó darabok voltak jellemzőek. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium néhány növendékének meghívása, fellépése jól érzékelhetően jelezte a zeneiskolásoknak, hogy a komolyabb ambíciókkal bíró kis muzsikusok rátalálhatnak majd a Parnasszusra vezető útra.

A fesztivál legfontosabb üzenete és eredménye, hogy az alap- közép- és felsőfokú nagybőgőoktatás tanárainak szakmai kapcsolódása immár működő realitás, és biztosítja az egységes, jellemzően magyar nagybőgőzés megőrzését, továbbfejlesztését, a tehetségek előmenetelét. A fesztivál végeztével az elmúlt évek utánpótlással kapcsolatos aggodalmai is elolvadtak, helyet adva a bizakodásnak. A professzionális szervezésű, jó hangulatú szakmai konzultáció minden résztvevőnek lendületet és kedvet adott a további munkához.

Ezen a linken meghallgatható a három egészen kimagasló növendék játéka

Kubina Péter

DLA Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense

és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólamvezető művésze