Nagybogo.HU | Nagybőgősök információs portálja


      Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van.     Kapcsolat  Támogatás
Címlap

Sperger verseny

A „IV. Johann Matthias Sperger Double Bass Competition” 2006. október 29. és november 5. között került megrendezésre. A két évente megrendezésre kerülő verseny 2004-ben ideális otthonra talált Ludwigslustban.

A kisváros 30 km-re fekszik Schweintől délre, Észak-Németország Mecklenburg-Vorpommern régiójában. Ludwigslust Európa egyik vezető zenei központja volt I. Friedrich Franz (I. Ferenc Frigyes porosz herceg 1756-1837) uralkodása alatt, és itt is dolgozott Sperger 1789-től 1812-ben bekövetkezett haláláig. A kastélyban még ma is ott lakozik a nagy zenei múlt, ez érezhető a város meleg vendégszeretetében is, ahogy megbecsülik és nagyratartják e rangos versenyt. Sperger kora egyik legjelentősebb szólistája volt. Kiemelkedően nagy munkát végzett - mind kompozícióival, mind koncertjeivel - azért, hogy a nagybőgő a szólóhangszerek közé léphessen, valamint megőrizte az utókor számára a kor más szerzőinek műveit (pl.: Dittersdorf, Hoffmeister, Vanhal stb...)

A Sperger művek mai ismertségét nagyban köszönhetjük a német nagybőgő professzor Klaus Trumpf fáradhatatlan munkájának. Trumpf 2000-ben megalapította a két évente megrendezésre kerülő Johann Matthias Sperger Nagybőgőversenyt, és a Johann Matthias Sperger Társaságot amely felelős a verseny művészeti vezetéséért. 2004-ben megtalálta méltó helyét Ludwigslustban, ahol Mecklenburg-Vorpommern Régió Zenei Bizottsága jelentősen hozzájárul adminisztratív munkával és anyagi támogatással a rangos eseményhez, hogy a szóló nagybőgőzés nemzetközi szinten tovább fejlődhessen.

Az első forduló három napot vett igénybe, a 18 férfi és 8 nő résztvevő átlagéletkora a 12 országból mindössze 22 év volt. Egy 14 és három 16 éves bőgős is jelen volt. Tisztán láthatjuk, hogy a mára már Nagy-Britanniától Kínáig elterjedt „kisbőgőzés” gazdagon gyümölcsözik. A 26 versenyzőnek egyenként 30 perc játék idő jutott az első fordulóban, amiben el kellett játszania a négy meglévő Sperger szonátából egyet, egy egytételes virtuóz darabot, és a kötelező darabot, a „Sperger-Rezital”-t amely Siegfried Matthus szerzeménye szólóbőgőre. Matthus: „megpróbáltatni a fiatal nagybőgősök zenei és technikai készségeit”.

A zsűri tagjai voltak: Miloslav Gajdoš – zsűrielnök, Paul Erhard (USA), Martin Humpert (Svájc), Miloslav Jelínek (Csehország), Günter Klaus (Németország), Daniel Marillier (Franciaország), Radoslav Sašina (Szlovákia), Angelika Starke (Németország), és Silvio Dalla Torre (Németország).

Az első forduló színvonala figyelemre méltó volt, nehéz helyzetbe hozva, de egyben megörvendeztetve ezzel a zsűrit. Az első forduló után a kintre tervezett közös fénykép elkészültét megakadályozta az első téli hóesés, ezért a kastélyban került erre sor, majd a részvevők összegyűltek a Johann Matthias Sperger Zeneiskolában, mely nem rég kapta nevét a város nagyra becsülése jeléül. Sperger portréképét Szerb alkotója leplezte le és adományozta az iskolának, majd ez után kihirdették annak a 15 bőgősnek a nevét, akik tovább jutottak a második fordulóba.

A második forduló anyaga három különböző fajta zenéből állt: 1.Egilssohn, Fryba, vagy Gajdoš, 2. egy a három Míšek szonáta közül 3. Sperger No. 16. Koncertje, amit külön erre az eseményre adtak ki, valamint elvárásként szerepelt, hogy a játékos saját díszítéseit, oktávváltásait, illetve kadenciáit játssza a koncertben. Az előadások színvonala itt is nagyon magas volt, de csak hárman mehettek tovább a harmadik fordulóba.

A harmadik forduló a ludwigslusti kastély „Aranytermében” volt megtartva, mint nyilvános koncert, anyaga: Hoffmeister No. 3 koncertje a Schweriner Staatskapelle Kamarazenekarral, Johannes Moesus vezényletével.

Az első díjat a dél-koreai Min Jea Soung nyerte, ami 5000 €-t jelent valamint további fellépéseket a Schweriner Staatskapellel. Min Jea 16 éves, a verseny történetének legfiatalabb nyertese Söulban tanul és hazájában már jól ismert.

A második díjat a francia Marie Clement nyerte el, ami 3500€ valamint egy 2008-as Mecklenburg Nyári Fesztiválon való fellépés. Marie 19 éves, és nemrég fejezte be a Boulogne-Billancourt Konzervatóriumot Daniel Marillier tanítványaként, jelenleg a lyoni Nemzeti Zenekarban játszik.

A harmadik díjat a szlovák Vojtech Velišek kapta, ami egy ezüstkápás Pfretzschner vonó. Vojtech 24 éves, és a brnói Leos Janácek Zeneakadémián tanul, tanára Miloslav Jelínek. Az összesítésben negyedik helyen végzett a brit Meherban Gillett, aki éppen hogy nem került be az utolsó fordulóba, de díjként kapott egy Penzel vonót. További pénz és tárgybeli díjak is gazdára találtak különböző kategóriákban, mint például egy darab legjobb előadása az első vagy második fordulóban.

A nagybőgő versenyek magasabb minőség elérésére sarkallják résztvevőit, valamint eszmecserének adnak helyet, de nem utolsó sorban kitörési lehetőséget adnak fiatal tehetségek számára nemzetközi viszonylatban. Mostantól a bőgősöknek az V. Sperger verseny felé kell fordulnia, ami várhatóan 2008 nyarán lesz megtartva Ludwigslust gyönyörű palotájában, amit sokszor „a Nyugat Versailles-jának” hívnak. A verseny rendezői még több versenyzőre számítanak úgy Nyugat-Európából, mint Észak vagy Dél-Amerikából.

Írta: Silvio Dalla Torre és Paul Erhard

Fordította Orbán Balázs