Nagybogo.HU | Nagybőgősök információs portálja


      Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van.     Kapcsolat  Támogatás
Címlap

Interjú Rácz Ödön nagybőgőművésszel

Rácz Ödön, a mindössze 28 éves nagybőgőművész 2009. márciusában a Bécsi Filharmonikusok szólóbőgőse lett. Ezen jelentős alkalomból kérdeztük zenei neveltetéséről, pályája felíveléséről.

Mikor kezdtél nagybőgőzni? 9 éves koromban kezdtem el nagybőgőzni, első óráimat édesapámtól kaptam, aki szintén nagybőgős. Számomra nem volt kérdés, hogy nagybőgős legyek, hisz lakásunk minden sarkában egy bőgő nézett rám, és míg más gyerekeket a foci vagy a játszótér vonzott, engem ez a csodálatos hangszer.

Hirtelen robbantál be a köztudatba, amikor 1996-ban megnyerted a Ki mit tud?-ot. Hogyan élted meg ezt a versenyt? Őszintén, ha most visszagondolok, valóban ez a verseny indította el a zenei pályámat. Amikor ezt a versenyt 15 évesen megnyertem, nem gondoltam akkor arra, hogy ez mekkora megmérettetés: tv, közönség, zsűri, stb., csak egyszerűen élveztem a zenét a színpadon a hangszeremmel.

Cd felvételed is készült, mesélj róla! Több cd felvételt is készítettem. Egy évvel a verseny után "A nagybőgő ifjú mestere" cd-t, valamint Járdányi Gergellyel G. Bottesini két bőgőre írt műveit. Nagyon sok felvétel van, amelyben mint kamarazenész szólista szerepelek.

Felvettek a Főiskolára, Járdányi Gergely osztályába, de mégis Bécsben kötöttél ki. Mi motivált téged ebben? Járdányi Gergelynél 5 évig tanultam, akitől nagyon sok zenei finomságot, gyönyörű hangképzést sajátíthattam el. Mai napig sem tudom elfelejteni azokat a plusz órákat, amelyeket a nyári szünetben tartott nekem. Bécsben pedig azért szerettem volna továbbtanulni, mert szerettem volna kitörni a magyar zenei életből, és inkább megismerni a bécsi, illetve a nemzetközi zenei életet. Nem utolsó sorban pedig legnagyobb zenei példaképemnél Alois Posch-nál akartam tanulni, akit a legnagyobb zenésznek és legjobb bőgősnek tartok. Ö az a személy, aki az elmúlt 8 évben mindig és minden helyzetben őszinte segítségét nyújtotta, mindent megtett számomra és azok számára, akik valóban el akartak érni valamit.

Hogy érezted magad Bécsben tanulmányaid alatt, milyen volt a beilleszkedés? Bécsben a kezdet nagyon nehéz volt, rendszeresen napi 6 órát gyakoroltam a kollégium bicikli tárolójában, mivel kollégiumi társaim elviselhetetlennek tartották a metronóm hangját, és azokat a mély "zúgó" hangokat. Bécsi tanulmányaim 2. évében már nem tudtam megélni a haknikból, így majdnem otthagytam Bécset, de hála Istennek, hogy abban az évben, 2002-ben megnyertem a bécsi zeneakadémia szólista versenyét, ahol zongoristák, csellisták, hegedűsök voltak a vetélytársaim. A hír gyorsan elterjedt, és nemsokára már hívtak kisegíteni a bécsi Operaházba.

Amikor felvételt nyertél a Bécsi Filharmonikusokhoz, mit gondoltál akkor? 2004-ben vettek fel a Bécsi Filharmonikusokhoz, mely a Bécsi Opera zenekara is egyben. 2005-tól örökös tagja vagyok a zenekarnak. Számomra ez volt minden zenei vágyam, és fő célom. Ezzel elértem azt, amiért 15 évig gyakoroltam, kűzdöttem és elviseltem minden rágalmat és gonosz kritikát. GYŐZTEM.

Kollégáid hogyan fogadtak akkor és hogyan állnak hozzád most? Kollegáim jól és kedvesen fogadtak, bár 3 hónapig nem kaptam szabadnapot, és 2 évig minden turnét csinálnom kellett. De alapvet6en a zenei teljesítmény és a hozzáállás volt a döntő, és ezekkel nem volt problémám.

Versenyeken is voltál, melyeken? T6bb nemzetközi versenyen voltam, Bukarestben a zsűri különdíját kaptam, valamint 4. helyezettet.

Az ARD verseny a világ legrangosabb versenye, 3. helyezést értél el 2003-ban. Milyen érzés volt a dobogó fokán állni, és tudni, mekkora nagyságok értek el hasonló eredményt? Hogy készültél fel a versenyre? Az ARD versenyre volt a legnehezebb a felkészülés, mert a műsor a legnehezebb programok közé tartozik, amit egy bőgős eljátszhat. Három hónapon át gyakoroltam  napi 5-6 órát, egyetlen egy célom volt, hogy ezen a versenyen egy hangot se hibázzak, és minden tökéletes legyen. A többi izlések és pofonok. Pl. ha gyakorláskor eljátszottam egy koncertet, és volt benne egy hamis hang, akkor képes voltam elölről eljátszani, és ezt addig csináltam, ameddig nem mertem hibázni, mert az egy következő fél órámba került volna.

A mostani próbajátékon hány jelentkező volt? Hány fordulós volt? A mostani szólóbőgő próbajátékon 23 jelentkező volt, ebből 12-t hívtak meg. Két kritérium volt: az illetőnek "A" kategóriás állásának, valamint nemzetközi verseny győztesnek kellett lennie.

Ez a siker a hazai nagybőgősök szívét is megdobogtatja. Mikort6l töltöd be az állást? 2009. március 19-én kaptam  meg az állást, és már 20-án a Falstaff-ot mint szólóbőgős játszottam, az utána következő napokban pedig C.Thielemann-al vettünk DVD-re 2 Beethoven szimfóniát.

Úgy érzem bedobtak a mélyvízbe... Hány koncertetek van egy évadban? Egy hónapban operával együtt kb. 20 előadásunk van, plusz a próbák. így egy évben 240-250 előadást játszunk.

Mondj pár jó tanácsot a hazai muzsikusoknak. Büszkéknek kell lennünk, hogy Magyarországon sok tehetséges zenész van, és három olyan nagy zeneszerzőnk, mint: Bartók, Kodály, Kurtág, és töménytelen nemzetközi nagy szólistáink. Nekünk, magyar zenészeknek nagy szívünk van a zenéhez, és ne feledje soha senki, hogy ez mindennél fontosabb.

Mik a további terveid? Együttesünkkel a The Boheme Philharminics-al júniusban készítjük újabb lemezünket, és a jövőben szeretnék Magyarországon is több koncertet játszani.

Köszönöm az interjút és sok sikert kívánok a Bécsi Filharmonikusok nagybőgőszólamának élén. Fervágner Csaba  2009. május