Nagybogo.HU | Nagybőgősök információs portálja


      Ma 2017. október 22., vasárnap, Előd napja van.     Kapcsolat  Támogatás
Címlap Nagybőgősök Külföldiek Zimmermann, Oscar

Zimmermann, Oscar

New Yorkban nagybőgős, pedagógus és műkedvelő nagybőgőkészítő. Iskolát írt, előadási darabokat szerzett. Egy gyűjteményt is összeállított a nagybőgő számára.

 
Eimann, Wenzel
A Meufel-féle Künstler-Lexikon szerint a XVII1-XIX. században virtuóz nagybőgős volt.


 
Capuzzi, Antonoio
(1753-1818) neve mára szinte teljesen feledésbe merült. Olasz származású hegedűs volt, aki 1796-ban Angliában telepedett le, és ott is halt meg. Londonban írta Concertoját nagybőgőre és zenekarra 1800 körül, és nevének fennmaradását is e művének köszönheti. Művét Marcantonio Montegi lovagnak ajánlotta, aki amatőr nagybőgős volt, és a versenyművet minden valószínűség szerint be is mutatta. A mű csekély technikai igényei ezt a feltevést látszanak megerősíteni. Az eredeti kézirat a British Museum birtokában van.


 

Simon, Christian
(1810-1872) német nagybőgős és a szólisztikus nagybőgőjáték egyik jeles képviselője volt, aki Sonderhausenben udvari "kamaravirtuózként" működött. Néhány szerzeménye ismert. Eduard Stein (1818-1864) sonderhauseni karmester nevét a nagybőgő történetébe ma is gyakran játszott A-dúr koncertdarabjával írta be. Ennek a műnek a megírására feltehetően Simon játéka inspirálta, akinek a művet ajánlotta is.


 

Fricke, Wilhelm
Darmstadti nagybőgős; 1929-ben a Kontrabassisten Bund egyik alapító tagja volt.


 
Buckley, Carolyn White
Elsőként lett női szólamvezető helyettese a St. Louis Simphonynak. Tagja a St. Louis Bach Társaságnak. Az EdwardJ. Gilbert díjat 1982-ben nyerte el a II. Nemzetközi Nagybőgő versenyen Man szigetén. Washingtonban a Webster Egyetemen tanít.


 

Guarneri, Luigi
(1842-1909) Bolognában végzett Ghirellinél. 1870-től Szentpétervárott a színházi zenekar vezető nagybőgőse volt, majd hazatérve a velencei konzervatórium tanára lett.