Nagybogo.HU | Nagybőgősök információs portálja


      Ma 2017. november 22., szerda, Cecília napja van.     Kapcsolat  Támogatás
Címlap

A négyujjas technika

A négy ujjas technikával a játékos minden pozícióban mindegyik ujját használja. A szomszédos ujjak közti távolság minden fekvésben kis szekund, ez az alaptartás.

Az első róla megjelent írás 1820 körülről való, ahol Friedrich Christoph Franke „Anleitung, den Kontrabass zu spielen” címen adja közre gondolatait, azaz iskolát ír. Követői mai napig erre az opusra hivatkoznak, mint az első leírt emlékre, persze úgy tartják, hogy maga a négy ujj használata teljesen elterjedt és természetes volt a korban. (Ne feledjük el, hogy az első három ujjas technikát leíró iskola 1773-ban jelent meg: "Méthode pour apprendre à jouer de la Contrebasse "  egy bizonyos Corrette tollából, ahol 1-2-3 volt az ujjrend.)

Bővebben...
 

Az új holland iskola

A németalföldön már bevett szokás volt hosszú idők óta, hogy a Montag iskola szerinti IV. fekvéstől már a gyűrűs ujjat is használják. Ezt azzal magyarázzák, hogy a IV. Fekvés első ujjától a hídig a húr olyan hosszú, mint a cselló hangzó húr hossza: „miért ne használnák cselló ujjazatot?”-hangzott el a magyarázat Hans Roelofsentől az Új Holland Iskola megteremtőjétől.

Az talán senkinek sem új, hogy a gyűrűs ujjat használják: az olasz, ukrán és orosz bőgősöknél ez láthatóan hagyomány az alsóbb fekvésekben is.
Négy ujjas technikát használnak, valamint tágfekvéseket az alapfekvésekben is ( az 1-4. ujj közti távolság nagyterc)!
>>Négyujjas technika<<.

Bővebben...
 

Fejérvári Zsolt idén megjelent CD-jének kritikája

A lemez elsőkritikája a:
Heti Válasz oldalain jelent meg.

A Cd:
Bőgőmesterek
J. BAPTIST VANHAL, J. MATTHIAS SPERGER: NAGYBŐGŐVERSENYEK.
Fejérvári Zsolt, Erkel Ferenc Kamarazenekar. Hungaroton, 2006.

Ritkán hallhatjuk a bőgőt szólószerepben. Nem csoda, hiszen egy szál bőgővel kiállni a pódiumra - még kamarazenekar támogatásával is - rendkívül nehéz feladat.
Kevés muzsikusnak adatik meg olyan hangszertudás, virtuozitás, muzikalitás, fizikum, melynek birtokában veheti hozzá a bátorságot.
Közéjük tartozik Fejérvári Zsolt, a Budapesti Fesztiválzenekar szólamvezetője, aki szólójátékával - versenyművekkel vagy kamarakoncerteken -, valahányszor pódiumra lép,
elkápráztatja a közönséget. A hallgató nem hisz a fülének, a néző a szemének, miként futnak Fejérvári Zsolt ujjai,
hogyan lehet ilyen könnyedén, tisztán, pontosan, színesen, ha kell, keményen, ha kell, líraian megszólaltatni ezt a hatalmas hangszert,
szinte úgy, mintha a kisebb testvér, egy cselló lenne a kezében.
Sok "öcskös", gordonkás bizony irigyelheti ezt a "bátyi" hangszertudást.

Bővebben...
 
10 / 10 oldal

Hozzászólások

  • http://www.pfz.hu/fellepesek/2012/5/19/493
    GORDON 2011. 6. 6. 20:07
  • Kodály Központ Pécs, Breuer Marcell sétány 4. 2012. május 19. 18:00, Pécs Vezényel: Héja Domonkos Közreműködik: Lendvay József - hegedű Suha Antal - nagybőgő Műsor: * Va...
    GORDON 2011. 6. 6. 20:04
  • Tisztelt Asszonyom! Kiegészítem életrajzát az ide vonatkozó adatokkal. Mégegyszer nagyon köszönöm.
    contrebasse 2011. 3. 29. 6:31
Fórum >>>

Bejelentkezés

Adás-VételOn-Line

Jelenleg 68 vendég olvas minket