Nagybogo.HU | Nagybőgősök információs portálja


      Ma 2018. január 16., kedd, Gusztáv napja van.     Kapcsolat  Támogatás
Címlap

Száz éve született Tibay Zoltán

1934-től rendszeresen adott önálló koncerteket Budapesten, és a Rádióban is többször fellépett. Nevéhez fűződik Budapesten az első olyan hangverseny, melyen a nagybőgő, mint koncertáló hangszer megszólal magyar művész kezében. Ez a koncert 1934. augusztus elsején volt. A Magyar Rádió egyenes adásban közvetítette. Hatalmas sikert hozott számára. 

1948-ban Bécsben, 1958-ban Párizsban, az ottani televízió számára adott hangversenyt. Több ízben fellépett a kassai Rádióban. Ragyogó muzsikus, virtuóz szólista, a magyar zenei élet egyik büszkesége. A sajtó kritikák mind lelkesen emlékeznek meg játékáról, és csak felsőfokú jelzőket találnak méltatására. A Budapesti Hírlap 1939.március 14-i számában írja: „Tibay Zoltán, az operaház fiatal művésze pompás felkészültséggel és stílussal játszotta Mozart:

Bővebben...
 

Aki a hangszerek lelkével is törődik: Interjú Rácz Barnabás hangszerkészítő mesterrel

Rácz Barnabás szerint katasztrofális állapotban van a hazai nagybőgőpark.

„Hiszem, ha a nagynevű, régi mesterhangszereink hangját visszaadom, akkor a lelkük is visszatér" - vélekedik Rácz Barnabás hangszerkészítő mester, aki pályára lépésének harmincadik évfordulóját különleges kiállítással ünnepelheti. A Művészetek Palotájá­ban, a Művészet a Mesterségben sorozat következő, nagybőgőt bemutató tárlatán az ő művei láthatók, egészen júniusig. S bár Rácz Barnabás tudja, mennyi nehézséggel jár ma Magyarországon ez a hivatás, bizakodással tölti el, hogy ismét egyre többen akarják megtanulni ezt a mesterséget, s abban is reménykedik, hogy nemsokára ismét működni fog a hangszerész szövetség.

Bővebben...
 

Interjú Tibay Zsolttal, a Musashino Zeneművészeti Egyetem professzorával

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tartott, 100 éve született Tibay Zoltán című kurzus és emlékhangverseny után beszélgettem a híres professzor fiával, Tibay Zsolttal, aki az esemény-sorozat meghívott tanára volt. Nagyon sokan ismerik őt, számos helyen játszott, játszik ma is. Többször tartott kurzust Magyarországon, így a fiatalabb generáció előtt sem ismeretlen Tibay Zoltán fiának neve. Ma is aktív muzsikus, tanár. Amikor felhívtam, hogy vállalná-e a riportot, a felesége vette fel a telefont, és azt kérte, hívjam kicsit később, most éppen gyakorol. Majd találkoztunk, és beszélgettünk a nagybőgőzésről, a múltról, régi történetekről, meg a jelenről is.

Bővebben...
 

Emlékhangverseny

Emlékhangverseny Tibay Zoltán nagybőgőművész születésének 100 éves évfordulója alkalmából

EMLÉKHANGVERSENY TIBAY ZOLTÁN 

(1910-1989) nagybőgőművész, a Zeneakadémia egykori tanára születésének 100 éves évfordulója alkalmából Közreműködnek a Tanár Úr egykori növendékei.

Bővebben...
 

Kubina Péter nagybőgőművész

Kubina Péter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, egye­temi adjunktus, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólamvezetője. Zenekedvelő családban született. Gyerekkorában zenei általános iskolába járt, a Kodály-módszeren nőtt fel. Zongorázni kezdett tanulni, majd 13 éves korában - szülői ösztönzésre - került a képbe a nagybőgő. Édesapja kedvtelésből fiatalkorában foglalkozott a hangszerrel, így ő adta az ötletet, vagyis inkább a kedvet a nagybőgőzéshez. Egy testvére van, aki szinten zenész, sőt oboaművész húgával egy zenekar­ban játszanak.

Bővebben...
 

Interjú Rácz Ödön nagybőgőművésszel

Rácz Ödön, a mindössze 28 éves nagybőgőművész 2009. márciusában a Bécsi Filharmonikusok szólóbőgőse lett. Ezen jelentős alkalomból kérdeztük zenei neveltetéséről, pályája felíveléséről.

Mikor kezdtél nagybőgőzni? 9 éves koromban kezdtem el nagybőgőzni, első óráimat édesapámtól kaptam, aki szintén nagybőgős. Számomra nem volt kérdés, hogy nagybőgős legyek, hisz lakásunk minden sarkában egy bőgő nézett rám, és míg más gyerekeket a foci vagy a játszótér vonzott, engem ez a csodálatos hangszer.

Bővebben...
 

Tények és gondolatok a nagybőgőzésről

Baksa Péter, idén végzett pécsi nagybőgős hallgató tollából született ez a szakdolgozat, melyet mindenkinek ajánlok szíves figyelmébe.

A szakdolgozat címe:

Tények és gondolatok a nagybőgőzésről
Patrick Süskind: A nagybőgő című műve nyomán

A teljes szakdolgozat elolvasható a http://www.nagybogo.blogspot.com/ oldalon!

 

A Nemzetközi Nagybőgősök Társasága

A Társaságot 1967-ben hozta létre a világhírű Gary Karr. Közel háromezer tagjával a világ 40 országában évente háromszor jelentet meg egy magazint a Bass World-öt melyben válogatott cikkek vannak szólistákról, jazz és klasszikus zenekari bőgősökről, régi zenéről, pedagógiárol, nemzetközileg elismert személyekről, zenekarokról és kritikák az újonnan megjelent kottákról és lemezekről. A hírek a Társaság összejöveteleiről, versenyeiről és az eladó hangszerekről az évente két alkalommal megjelenő Bass Line hírlevélben találhatóak. Az „ISB” minden kétévben tart egy nemzetközi találkozót egy házigazda egyetemen. Bőgősök a világ minden tájáról, minden szintű tudással élvezhetik az egy hetes műhelyet ahol kurzusok, szólóestek, előadások, versenyek és kiállítások találhatóak, hol nem utolsó sorban vásárolni is lehet. A Társaság egy világméretű fóruma mindennek ami nagybőgő.

 
További cikkek...
9 / 10 oldal

Hozzászólások

  • http://www.pfz.hu/fellepesek/2012/5/19/493
    GORDON 2011. 6. 6. 20:07
  • Kodály Központ Pécs, Breuer Marcell sétány 4. 2012. május 19. 18:00, Pécs Vezényel: Héja Domonkos Közreműködik: Lendvay József - hegedű Suha Antal - nagybőgő Műsor: * Va...
    GORDON 2011. 6. 6. 20:04
  • Tisztelt Asszonyom! Kiegészítem életrajzát az ide vonatkozó adatokkal. Mégegyszer nagyon köszönöm.
    contrebasse 2011. 3. 29. 6:31
Fórum >>>

Bejelentkezés

Adás-VételOn-Line

Jelenleg 90 vendég olvas minket