Nagybogo.HU | Nagybőgősök információs portálja


      Ma 2018. január 16., kedd, Gusztáv napja van.     Kapcsolat  Támogatás
Címlap

Invitáló

A Budapesti Vonósok jótékonysági hangversenyén működik közre Járdányi Gergely 2014-én február 14-én 18 órakor a Marcibányi Téri Művelődési Központban. Műsoron: G. Bottesini: Parafrázis Bellini a Puritánok című operájára Minden érdeklődőt várunk!

 

Koncertajánló

A Bázeli Kamarazenekar február 27-i MüPa koncertjével kapcsolatban Szomor Dánielt, a zenekar szóló bőgősét kérdezte Enreiter István.

- Mit jelent neked 2 év után ez a zenekar?

- A Baseli Kamarazenekarban eltöltött két év után is úgy érzem, szerencsésnek mondhatom magam, hogy tag lehetek. Megtaláltam zeneileg azt a zenekart, ami hozzám a legközelebb áll. A zenekarnak sok fiatal tagja van, ami lendületessé teszi az együttest.

- Mit lehet elmondani a zenekarról, vezető és vendégkarmesterekről, szólistákról?

Bővebben...
 

Lopott ***Dölling vonó

Rácz Ernő kollégájának, Simon Pennetzdorfernek a Tonkünstler Orchester tutti nagybőgősének a vonóját pár nappal ezelőtt lopták el Budán az autóját feltörve.

Részletes leírás:

***Bern Dölling, sötét barna pálca, fekete szőr, közepes nagyságú kápa (a kápán kisebb törés ami megvan javítva, de látszik).

Fekete tokban volt, amin egy "Boni" feliratú kulcstartó volt.

Ha valaki bármit tud a vonóról kérem az alábbi e-mail címen jelentkezzen: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

 

Ellopott hangszer

MAGYAR CSABA szüleinek lakását feltörték. Az ott tárolt öthúros nagybőgőjét elvitték!

A hangszer jellemzői: Egy -feltehetően- román, eredetileg 4 húros bőgőből 5 húrossá alakított felül csapott, egyenes hátú hangszer vöröses lakkal. Frissen javított. Nyakszárazva, új ébenfa fogólap és új láb van rajta. Pirastro original flatchrome zenekari húrkészlettel szerelve, de az alsó C húr Jargar (világoskék sodrás) szubkontra H-ra hangolva.

Kérek minden honlap látogatót figyeljen és jelezze ha találkozik ezzel a hangszerrel!!!

Magyar Csaba elérhetősége: 20/5240832

 

A tatai bőgőstáborról készült képek megtekinthetők a Galériában.

   

Versenyművek nagybőgőre és zenekarra

Fejérváry Zsolt- nagybőgő

Erkel Ferenc Kamarazenekar, Áldor Lili hangversenymester

Hungarorton Classic HCD 32341; www.hungaroton.hu

J. M. Sperger: D-dúr koncert Nr. 15

J. K. Vanhal: D-dúr koncert

 

A cikket fordította Enreiter István

A fiatal, tehetséges magyaré az első felvétel Sperger Nr.15-ös D-dúr koncertjéből, a "klasszikus" Vanhal koncert előadása pedig áradóan szellemes.

Fejérvári Vanhal-olvasata van olyan jó, mint bármilyen eddigi előadás, amit hallottam. Nagyon könnyeden játszik, ami meghazudtolja a nem jelentéktelen kihívásokat. A Vanhal koncertet vibráló és mozgalmas előadásban halljuk, ami jelentősen növelheti e koncert kedveltségét.

Szomorú, hogy Sperger tizennyolc koncertjéből eddig nagyon kevés jelent meg. E néhány mű is mutatja a kiérlelt formaképzést, melyeket Pozsonyban, illetve Mecklenburg-Schwerin fejedelmi udvarában komponált. A trombita és timpani szólamok időnként nagyon emlékeztetnek Haydnre. Az Erkel Ferenc Kamarazenekar előadása kiváló.

A Budapesti Fesztiválzenekar szólóbőgősének első felvételén Beethoven.szonáták, Bach- és Schubert-művek hangzanak el, s hallhatjuk őt a Kodály-vonósnégyes Bruch: Oktett felvételén is. Feltétlen figyelmükbe ajánlom a Versenyművek nagybőgőre és zenekarra című cd-t.

Robert NAIRN,

az ISB jelenlegi elnöke/ Bass World, 35. évfolyam, I. szám, 2011

 

Újságcikk

Az ISB magazinban (International Society of Bassists) megjelent Enreiter István tanár úr cikke Montag Lajosról (2007/30) és Tibay Zoltánról (2010).

A cikkek angolul itt olvashatók, illetve pdf formátumban letölthetők:

Tibay Zotánról szóló cikk

Montag Lajosról szóló cikk


 
További cikkek...
7 / 10 oldal

Hozzászólások

  • http://www.pfz.hu/fellepesek/2012/5/19/493
    GORDON 2011. 6. 6. 20:07
  • Kodály Központ Pécs, Breuer Marcell sétány 4. 2012. május 19. 18:00, Pécs Vezényel: Héja Domonkos Közreműködik: Lendvay József - hegedű Suha Antal - nagybőgő Műsor: * Va...
    GORDON 2011. 6. 6. 20:04
  • Tisztelt Asszonyom! Kiegészítem életrajzát az ide vonatkozó adatokkal. Mégegyszer nagyon köszönöm.
    contrebasse 2011. 3. 29. 6:31
Fórum >>>

Bejelentkezés

Adás-VételOn-Line

Jelenleg 89 vendég olvas minket