Nagybogo.HU | Nagybőgősök információs portálja


      Ma 2017. április 29., szombat, Péter napja van.     Kapcsolat  Támogatás
Címlap

Interjú Rácz Ödön nagybőgőművésszel

Rácz Ödön, a mindössze 28 éves nagybőgőművész 2009. márciusában a Bécsi Filharmonikusok szólóbőgőse lett. Ezen jelentős alkalomból kérdeztük zenei neveltetéséről, pályája felíveléséről.

Mikor kezdtél nagybőgőzni? 9 éves koromban kezdtem el nagybőgőzni, első óráimat édesapámtól kaptam, aki szintén nagybőgős. Számomra nem volt kérdés, hogy nagybőgős legyek, hisz lakásunk minden sarkában egy bőgő nézett rám, és míg más gyerekeket a foci vagy a játszótér vonzott, engem ez a csodálatos hangszer.

Bővebben...
 

Tények és gondolatok a nagybőgőzésről

Baksa Péter, idén végzett pécsi nagybőgős hallgató tollából született ez a szakdolgozat, melyet mindenkinek ajánlok szíves figyelmébe.

A szakdolgozat címe:

Tények és gondolatok a nagybőgőzésről
Patrick Süskind: A nagybőgő című műve nyomán

A teljes szakdolgozat elolvasható a http://www.nagybogo.blogspot.com/ oldalon!

 

A Nemzetközi Nagybőgősök Társasága

A Társaságot 1967-ben hozta létre a világhírű Gary Karr. Közel háromezer tagjával a világ 40 országában évente háromszor jelentet meg egy magazint a Bass World-öt melyben válogatott cikkek vannak szólistákról, jazz és klasszikus zenekari bőgősökről, régi zenéről, pedagógiárol, nemzetközileg elismert személyekről, zenekarokról és kritikák az újonnan megjelent kottákról és lemezekről. A hírek a Társaság összejöveteleiről, versenyeiről és az eladó hangszerekről az évente két alkalommal megjelenő Bass Line hírlevélben találhatóak. Az „ISB” minden kétévben tart egy nemzetközi találkozót egy házigazda egyetemen. Bőgősök a világ minden tájáról, minden szintű tudással élvezhetik az egy hetes műhelyet ahol kurzusok, szólóestek, előadások, versenyek és kiállítások találhatóak, hol nem utolsó sorban vásárolni is lehet. A Társaság egy világméretű fóruma mindennek ami nagybőgő.

 

Michaelsteini kurzus ismertető

Az évente megrendezésre kerülő kurzus a Harz hegységben leli otthonát immárom 25 éve. A hely teljességgel ideális: egy mindentől messze eső kolostor ujjáépítve.
A Klaus Trumpf által vezetett "nagybőgős hét" nagyon ismertté vált: az utóbbi években a tengerentúlról is jöttek tanárok, s növendékeik is. Nagy örömünkre szolgál, hogy a kurzuson két magyar tanár is tanít: Saru Károly és Szentirmai Antal.

Bővebben...
 

Sperger verseny

A „IV. Johann Matthias Sperger Double Bass Competition” 2006. október 29. és november 5. között került megrendezésre. A két évente megrendezésre kerülő verseny 2004-ben ideális otthonra talált Ludwigslustban.

A kisváros 30 km-re fekszik Schweintől délre, Észak-Németország Mecklenburg-Vorpommern régiójában. Ludwigslust Európa egyik vezető zenei központja volt I. Friedrich Franz (I. Ferenc Frigyes porosz herceg 1756-1837) uralkodása alatt, és itt is dolgozott Sperger 1789-től 1812-ben bekövetkezett haláláig. A kastélyban még ma is ott lakozik a nagy zenei múlt, ez érezhető a város meleg vendégszeretetében is, ahogy megbecsülik és nagyratartják e rangos versenyt. Sperger kora egyik legjelentősebb szólistája volt. Kiemelkedően nagy munkát végzett - mind kompozícióival, mind koncertjeivel - azért, hogy a nagybőgő a szólóhangszerek közé léphessen, valamint megőrizte az utókor számára a kor más szerzőinek műveit (pl.: Dittersdorf, Hoffmeister, Vanhal stb...)

Bővebben...
 
További cikkek...
12 / 13 oldal

Hozzászólások

  • http://www.pfz.hu/fellepesek/2012/5/19/493
    GORDON 2011. 6. 6. 20:07
  • Kodály Központ Pécs, Breuer Marcell sétány 4. 2012. május 19. 18:00, Pécs Vezényel: Héja Domonkos Közreműködik: Lendvay József - hegedű Suha Antal - nagybőgő Műsor: * Va...
    GORDON 2011. 6. 6. 20:04
  • Tisztelt Asszonyom! Kiegészítem életrajzát az ide vonatkozó adatokkal. Mégegyszer nagyon köszönöm.
    contrebasse 2011. 3. 29. 6:31
Fórum >>>

Bejelentkezés

Adás-VételOn-Line

Jelenleg 19 vendég olvas minket