Nagybogo.HU | Nagybőgősök információs portálja


      Ma 2017. április 30., vasárnap, Katalin és Kitti napja van.     Kapcsolat  Támogatás
Címlap

Száz éve született Tibay Zoltán

1934-től rendszeresen adott önálló koncerteket Budapesten, és a Rádióban is többször fellépett. Nevéhez fűződik Budapesten az első olyan hangverseny, melyen a nagybőgő, mint koncertáló hangszer megszólal magyar művész kezében. Ez a koncert 1934. augusztus elsején volt. A Magyar Rádió egyenes adásban közvetítette. Hatalmas sikert hozott számára. 

1948-ban Bécsben, 1958-ban Párizsban, az ottani televízió számára adott hangversenyt. Több ízben fellépett a kassai Rádióban. Ragyogó muzsikus, virtuóz szólista, a magyar zenei élet egyik büszkesége. A sajtó kritikák mind lelkesen emlékeznek meg játékáról, és csak felsőfokú jelzőket találnak méltatására. A Budapesti Hírlap 1939.március 14-i számában írja: „Tibay Zoltán, az operaház fiatal művésze pompás felkészültséggel és stílussal játszotta Mozart:

Bővebben...
 

Aki a hangszerek lelkével is törődik: Interjú Rácz Barnabás hangszerkészítő mesterrel

Rácz Barnabás szerint katasztrofális állapotban van a hazai nagybőgőpark.

„Hiszem, ha a nagynevű, régi mesterhangszereink hangját visszaadom, akkor a lelkük is visszatér" - vélekedik Rácz Barnabás hangszerkészítő mester, aki pályára lépésének harmincadik évfordulóját különleges kiállítással ünnepelheti. A Művészetek Palotájá­ban, a Művészet a Mesterségben sorozat következő, nagybőgőt bemutató tárlatán az ő művei láthatók, egészen júniusig. S bár Rácz Barnabás tudja, mennyi nehézséggel jár ma Magyarországon ez a hivatás, bizakodással tölti el, hogy ismét egyre többen akarják megtanulni ezt a mesterséget, s abban is reménykedik, hogy nemsokára ismét működni fog a hangszerész szövetség.

Bővebben...
 

Interjú Tibay Zsolttal, a Musashino Zeneművészeti Egyetem professzorával

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tartott, 100 éve született Tibay Zoltán című kurzus és emlékhangverseny után beszélgettem a híres professzor fiával, Tibay Zsolttal, aki az esemény-sorozat meghívott tanára volt. Nagyon sokan ismerik őt, számos helyen játszott, játszik ma is. Többször tartott kurzust Magyarországon, így a fiatalabb generáció előtt sem ismeretlen Tibay Zoltán fiának neve. Ma is aktív muzsikus, tanár. Amikor felhívtam, hogy vállalná-e a riportot, a felesége vette fel a telefont, és azt kérte, hívjam kicsit később, most éppen gyakorol. Majd találkoztunk, és beszélgettünk a nagybőgőzésről, a múltról, régi történetekről, meg a jelenről is.

Bővebben...
 

Emlékhangverseny

Emlékhangverseny Tibay Zoltán nagybőgőművész születésének 100 éves évfordulója alkalmából

EMLÉKHANGVERSENY TIBAY ZOLTÁN 

(1910-1989) nagybőgőművész, a Zeneakadémia egykori tanára születésének 100 éves évfordulója alkalmából Közreműködnek a Tanár Úr egykori növendékei.

Bővebben...
 

Kubina Péter nagybőgőművész

Kubina Péter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, egye­temi adjunktus, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólamvezetője. Zenekedvelő családban született. Gyerekkorában zenei általános iskolába járt, a Kodály-módszeren nőtt fel. Zongorázni kezdett tanulni, majd 13 éves korában - szülői ösztönzésre - került a képbe a nagybőgő. Édesapja kedvtelésből fiatalkorában foglalkozott a hangszerrel, így ő adta az ötletet, vagyis inkább a kedvet a nagybőgőzéshez. Egy testvére van, aki szinten zenész, sőt oboaművész húgával egy zenekar­ban játszanak.

Bővebben...
 
További cikkek...
11 / 13 oldal

Hozzászólások

  • http://www.pfz.hu/fellepesek/2012/5/19/493
    GORDON 2011. 6. 6. 20:07
  • Kodály Központ Pécs, Breuer Marcell sétány 4. 2012. május 19. 18:00, Pécs Vezényel: Héja Domonkos Közreműködik: Lendvay József - hegedű Suha Antal - nagybőgő Műsor: * Va...
    GORDON 2011. 6. 6. 20:04
  • Tisztelt Asszonyom! Kiegészítem életrajzát az ide vonatkozó adatokkal. Mégegyszer nagyon köszönöm.
    contrebasse 2011. 3. 29. 6:31
Fórum >>>

Bejelentkezés

Adás-VételOn-Line

Jelenleg 40 vendég olvas minket